Werkvoorbereider installatietechniek

Wil jij werkvoorbereider Installatietechniek worden of denk je aan een overstap naar deze mooie functie? Dit moet je weten!

De werkvoorbereider installatietechniek plant en coördineert de projecten, dit kan zijn in de bouw, de installatietechniek, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Je bent betrokken bij de voorbereiding, coördinatie, planning en de realisatie van de projecten. Je werkt intensief samen met oa. werkvoorbereiders, engineers, projectleiders, uitvoerders en bouwpartners/onderaannemers, bij jou komt het echt allemaal samen.

Gelijk weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier onze actuele vacatures.

Wat doe je als werkvoorbereider installatietechniek?

Ga je zoeken op internet en zet je de resultaten naast elkaar dan kom je er al snel achter dat er best wat verschil in werkzaamheden kan zitten. Dit is niet heel erg gek want werk je bij een grote landelijke installateur dan werk je vaak aan mega projecten waarbij je als werkvoorbereider vaak een specifiek deel van het project doet. Denk aan de voorbereiding voor alleen de luchtbehandeling systemen, omdat het project dan vaak zo groot is heb je alleen hier al voldoende werk aan. Heb je dezelfde functie bij een kleine speler gespecialiseerd in onderhoud aan installaties en vastgoed dan ben je vaak verantwoordelijk voor de voorbereiding van meerdere technische onderdelen.

In hoofdlijnen zorgt de werkvoorbereider installatietechniek voor de juiste planning van het project. Niet alleen doe je dit voor de techniek maar je er ook vaak voor dat materiaal en materieel op het juiste moment op de juiste plek is zodat de uitvoering verder kan. 

Hoe je werkvoorbereider installatietechniek wordt?

Voor een baan als werkvoorbereider installatietechniek is technische kennis een must dus een  opleiding op mbo of hbo niveau is over het algemeen van belang. Daarnaast ben jij als werkvoorbereider verantwoordelijk voor zaken als; planning, controle van tekeningen, afstemmen met collega’s en bouwpartners, enz… Je moet dus niet bang zijn om de coördinatie op je te willen nemen, je bent communicatief sterk en je bent in staat om goed te plannen en te organiseren. Los van de mbo of hbo opleiding is het ook zaak om als werkvoorbereider te blijven leren, de techniek staat immers niet stil.
Je kan bijvoorbeeld mooie cursussen en opleidingen volgen bij de TVVL het kennisplatform voor de installatietechniek.

Doorgroei mogelijkheden?

Volop, je kan bijvoorbeeld doorgroeien naar de rol van engineer waarbij je de installaties gaat ontwerpen maar je kan ook uitvoerder of projectleider/projectmanager worden. Doorgroeien kan dus volop maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan als werkvoorbereider ook echt je uitdaging halen uit de techniek en de afwisseling van projecten..

Omdat doorgroeien afhankelijk is van jouw wensen en mogelijkheden kan je ook een loopbaanadvies gesprek met ons aangaan waarin we gezamenlijk naar de mogelijkheden gaan kijken. We bespreken waar je nu staat, wat je ambities zijn en maken samen met jou een plan om daar te komen.

Wat is het salaris van een werkvoorbereider installatietechniek?

Natuurlijk is dat afhankelijk van je ervaring, een starter verdient nou eenmaal minder dan een senior werkvoorbereider maar denk voor een startende werkvoorbereider aan een salaris tussen €. 2.500,- en de €. 3.000,- euro per maand en voor een senior werkvoorbereider kan dit gemakkelijk oplopen naar €. 4.350,- of meer per maand.

Verder val je als werkvoorbereider installatietechniek vaak onder de meta-elektro CAO hierin zijn oa. zaken als salaris, aantal vakantiedagen, vakantiegeld en aantal ATV dagen vastgelegd.
Ga je als werkvoorbereider installatietechniek via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij.
Werk je via VitalSelect dan bouw je trouwens ook gewoon pensioen op. Goed geregeld dus!

Is de rol van werkvoorbereider installatietechniek de afgelopen tijd eigenlijk veranderd?

In basis is de rol en de verantwoordelijkheid van de werkvoorbereider niet zozeer veranderd, je bent als werkvoorbereider binnen de installatietechniek nog steeds met name verantwoordelijk voor planning en techniek.
Wel verandert de techniek echt snel, waar je bijvoorbeeld voorheen allemaal afzonderlijke systemen in projecten zag communiceren die systemen nu met elkaar en wordt het gebouw dus steeds slimmer. Maar denk ook aan nieuwe systemen tav het verduurzamen of energieneutraal maken van woningen of kantoren.
Als werkvoorbereider installatietechniek zit jij vaak bovenop deze ontwikkelingen. Zo hebben professionals van VitalSelect al meegemaakt dat een opdrachtgever een energie opwekkende dansvloer in zijn project wilde zien. Alles was uiteraard wel ontworpen door de engineers maar moet als werkvoorbereider toch maar even zorgen dat het ook daadwerkelijk in het project komt. Gaaf toch!!

Is het echt allemaal zo leuk dan?

Als wij met werkvoorbereiders uit ons netwerk praten dan laten die vaak weten dat er in hun ogen geen leukere baan is. Ze zijn regelmatig betrokken bij vaak echt bijzondere projecten, ze hebben met iedereen op de bouwplaats contact en hebben vaak een goed salaris. Ook hoeven ze zich de komende tijd echt niet druk te maken over zaken als baanzekerheid. Er is volop werk in de techniek en er is een groot te kort aan mensen, ook gaan we de komende jaren te maken krijgen met vergrijzing waardoor we alleen maar meer gedreven werkvoorbereiders nodig gaan hebben.

Je moet wel goed tegen de druk kunnen, zeker als een project richting de oplevering gaat dan kan het allemaal erg spannend worden. Alles komt samen en de opleverdatum is (vaak) heilig, de druk wordt hoger en dat betekent soms wellicht een keer overwerken. 

Weten wat de mogelijkheden zijn?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als werkvoorbereider aan het werk te gaan of ben je werkvoorbereider en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.

VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.

Tot kijk