Werkvoorbereider bouw

Werkvoorbereider bouw is een echte spin in ’t web functie! Je bent betrokken bij de voorbereiding, planning en de realisatie van de projecten. Je werkt intensief samen met oa. projectleiders, uitvoerders en bouwpartners/onderaannemers, bij jou komt het echt allemaal samen.
Wil jij werkvoorbereider bouw worden of denk je aan een overstap naar deze mooie functie? Dit moet je weten!

Gelijk weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier onze actuele vacatures.

Zoek je een afwisselende baan? 

Zoek niet verder want je vindt bijna geen andere baan waarin je meer afwisseling gaat vinden. Ben je werkvoorbereider bouw dan begint je werk vaak al in de zogenaamde tender of prijsvorming fase. Je geeft dan advies over zaken als; bouwmethodiek, techniek, planning, logistiek, enz…
Vervolgens ga jij je onder andere richten op het opstellen en verfijnen van de planningen. Je stemt daarbij af met je collega’s op het project. Daarnaast voer je de tekeningen controle uit en koop je materialen in.
Geen dag hoeft hetzelfde te zijn in het leven van een werkvoorbereider bouw. Daarnaast ben je als werkvoorbereider elke keer weer bij nieuwe projecten betrokken waardoor je werk letterlijk veel afwisseling kent.

Hoe je werkvoorbereider wordt?

Voor een baan als werkvoorbereider binnen de bouw is technische kennis een must dus een bouwkundige opleiding op mbo of hbo niveau is over het algemeen van belang. Daarnaast ben jij als werkvoorbereider verantwoordelijk voor zaken als; planning, controle van tekeningen, afstemmen met collega’s en bouwpartners, enz… Je moet dus niet bang zijn om de coördinatie op je te willen nemen, je bent communicatief sterk en je bent in staat om goed te plannen en te organiseren.
Los van de opleidingen is het ook zaak om als werkvoorbereider te blijven leren.
Je kan bijvoorbeeld mooie cursussen en opleidingen volgen bij HTI-opleidingen en bij de BOB

Doorgroei mogelijkheden?

Volop, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan als werkvoorbereider bouw ook echt je uitdaging halen uit de techniek en de afwisseling van projecten. Wil je toch doorgroeien dan is de stap naar bijvoorbeeld projectcoördinator of projectleider mogelijk.
Omdat doorgroeien afhankelijk is van jouw wensen en mogelijkheden kan je ook een loopbaanadvies gesprek met ons aangaan waarin we gezamenlijk naar de mogelijkheden gaan kijken. We bespreken dan waar je nu staat, wat je ambities zijn en maken samen met jou een plan om daar te komen.

Wat is het salaris van een werkvoorbereider bouw?

Natuurlijk is dat afhankelijk van je ervaring, een starter verdient nou eenmaal minder dan een senior werkvoorbereider maar denk voor een startende werkvoorbereider aan een salaris tussen €. 2.500,- en de €. 3.000,- euro per maand en voor een senior werkvoorbereider kan dit gemakkelijk oplopen naar €. 4.750,- of meer per maand.

Als werkvoorbereider binnen de bouw val je onder de UTA-CAO hierin zijn oa. zaken als salaris, aantal vakantiedagen, vakantiegeld en aantal ATV dagen vastgelegd.
Ga je werkvoorbereider bouw via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij.
Werk je via VitalSelect binnen de aannemerij dan bouw je trouwens ook je pensioen gewoon op bij BPF pensioenfonds, het pensioen fonds voor de bouw. Goed geregeld dus!

Is de rol van werkvoorbereider bouw de afgelopen tijd eigenlijk veranderd?

In basis is de rol en verantwoordelijkheid van de werkvoorbereider niet zozeer veranderd, je bent als werkvoorbereider binnen de bouw nog steeds met name verantwoordelijk voor planning en techniek.
Wel zijn die technieken en materialen veranderd, kijk alleen al naar de bouwsystemen en software programma’s. Een woning 3D printen? Leek dit 10 jaar geleden nog science fiction nu is dat realiteit. Nee nog geen hele woonwijken maar de techniek ontwikkeld zich echt in rap tempo.

Als werkvoorbereider sta je vooraan in de ontwikkeling van de bouw. Jij gaat morgen bouwen wat gisteren nog onmogelijk was!

Is het echt allemaal zo leuk dan?

Als wij met werkvoorbereiders uit ons netwerk praten dan laten die vaak weten dat er in hun ogen geen leukere baan is. Ze zijn regelmatig betrokken bij vaak echt bijzondere projecten, ze hebben met iedereen op de bouwplaats contact en hebben vaak een goed salaris. Reden dat ze dan toch iets anders zoeken heeft dan vaak ook niets met het werk zelf te maken maar kan te maken hebben met ambities of een gebrek aan echt uitdagende projecten.
Je moet wel goed tegen de druk kunnen, zeker als een project richting de oplevering gaat dan kan het allemaal erg spannend worden. Alles komt samen en de opleverdatum is (vaak) heilig, de druk wordt hoger en dat betekent soms wellicht een keer overwerken.

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als werkvoorbereider aan het werk te gaan of ben je werkvoorbereider en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.
VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.

Tot kijk