Uitvoerder bouw

De meeste niet bouwkundigen zullen bij de titel Uitvoerder Bouw wellicht snel denken aan Bob de Bouwer. Logisch want wellicht heeft die kinderserie voor heel veel mensen de bouw toegankelijker gemaakt en tja veel uitvoerders die wij tegenkomen dragen toevallig ook een houthakkersblouse. Dat laatste hebben wij niet wetenschappelijk onderzocht overigens 😉
Natuurlijk top dat een kinderserie de bouw zoveel toegankelijker heeft gemaakt want er staan veel vacatures open toch komt er bij de functie uitvoerder bouw een hoop meer kijken dan de meeste mensen weten. Denk jij er dus aan om een overstap te maken naar de functie van uitvoerder bouw of ben je uitvoerder en wil je een volgende stap maken lees dan rustig verder. In dit artikel gaan we oa. verder in op de functie, hoe je uitvoerder kan worden en wat je kan verdienen. 

Gelijk weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier onze actuele vacatures.

Wil jij uitvoerder bouw worden of ben jij uitvoerder binnen de bouw en denk je aan een overstap? Dit moet je weten?

Net als vele andere functies binnen de bouw is de ene uitvoerder de andere niet, er zit echt een behoorlijk verschil in de invulling van de functie per bedrijf.
Zit je als uitvoerder bouw bijvoorbeeld bij een aannemer die zich richt op onderhoud en renovatie dan kan jouw functie flink verschillen met dezelfde uitvoerder die voor een top drie aannemer grote nieuwbouw projecten realiseert. De functie titel is hetzelfde en je bent allebei vooral met de bouw bezig maar inhoudelijk verschilt het nogal.

Omdat er zo veel verschillende “smaken” zijn hebben we hieronder een aantal type uitvoerders kort uitgelicht. Er gaan nog meer functie titels rond maar in basis kan je het terugbrengen tot deze “smaken”

 • Uitvoerder renovatie/kleinbouw
  Richt zich op kleinschalig onderhoud of verbouw en is vaak breed betrokken bij het bouwproces. Het komt regelmatig voor dat deze uitvoerder zelf zijn/haar begrotingen en planningen opstelt en alle contacten met de opdrachtgever onderhoud.
 • Deeluitvoerder
  De naam zegt het eigenlijk al, een deeluitvoerder is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel of een bouwfase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruwbouw, gevels, afbouw, enz…
 • Zelfstandig uitvoerder
  Ook hier geeft de naam het eigenlijk al weg, de zelfstandig uitvoerder stuurt vaak kleine en middelgrote bouwplaatsen zelfstandig aan zonder dat daar een heel team van uitvoerders omheen staat
   
 • Hoofduitvoerder
  De hoofduitvoerder zien wij vaak alleen op de echt grote projecten waar meerdere deeluitvoerders samen werken aan het project. Deze deeluitvoerders vallen dan onder de aansturing van een hoofduitvoerder
   
 • Bouwplaatsmanager
  Is in veel gevallen een andere benaming van de hoofduitvoerder echter zie je de titel Bouwplaatsmanager dan weet je zeker dat dit het type uitvoerder welke de bouwplaats echt als een

Hoe je uitvoerder wordt?

Uitvoerder bouw worden kan op verschillende manieren, allereerst is het belangrijk op over ruime bouwkundige kennis te beschikken. Die kennis kan je uiteraard middels een mbo 4 of hbo opleiding bouwkunde hebben opgedaan. Toch komen wij ook uitvoerders tegen die bijvoorbeeld eerst leerling timmerman zijn geweest, vervolgens zelfstandig timmerman, dan voorman en daarna de stap hebben gemaakt naar uitvoerder bouw.

Naast je opleiding is het ook als uitvoerder bouw belangrijk bij te blijven, de bouw is constant in ontwikkeling en wil je echt verder komen dan is het belangrijk dat je ook investeert in het opdoen van kennis. Denk hierbij niet alleen aan kennis mbt nieuwe bouwtechnieken maar denk ook aan Lean binnen de bouw en het werken met een BIM model. Leuke en interessante opleidingen en cursussen kan je bijvoorbeeld vinden bij BOB opleidingen en de HTI.

Er zijn dus echt verschillende wegen die naar Rome leiden, wil jij weten hoe jij uitvoerder bouw kan worden? Vraag dan een adviesgesprek met ons aan, wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden en opleidingen die daar wellicht bij horen.

Beloofd is beloofd, wat schuift dat nou?

Zoals hierboven al duidelijk werd verschilt de invulling van de functie behoorlijk per bedrijf, het is dan ook lastig om hier echt één antwoord op te geven maar we gaan een poging wagen. Voor een startende uitvoerder net van de mbo of hbo opleiding af varieert het startsalaris veelal tussen de € 2.500,- en de €. 3.000,- bruto per maand.
Ben je een ervaren zelfstandig uitvoerder die zijn eigen projecten kan aansturen dan loopt dat makkelijk naar de €. 4.600,- of meer.
Wordt je hoofduitvoerder / bouwplaatsmanager en stuur je meerdere deeluitvoerders aan op een groot project dan gaat dat salaris richting de €. 6.000,- of meer.

Als uitvoerder binnen de bouw val je onder de UTA-CAO hierin zijn oa. zaken als salaris, aantal vakantiedagen, vakantiegeld en aantal ATV dagen vastgelegd.
Ga je als uitvoerder bouw via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij.
Werk je via VitalSelect binnen de aannemerij dan bouw je trouwens ook je pensioen gewoon op bij BPF pensioenfonds, het pensioen fonds voor de bouw. Goed geregeld dus!

Ok maar is het echt zo’n leuke functie?

De functie van uitvoerder is erg afwisselend, je werkt altijd vanaf het project en als het project klaar is ga je naar een nieuw project op een nieuwe locatie. Je moet dus tegen die afwisseling kunnen, daarnaast start de bouw over het algemeen nog steeds om 0700 uur dus vroeg opstaan moet geen bezwaar zijn. Daar staat tegenover dat je werkdag veelal rond 1600 uur wel klaar is.

Net als bij elke baan in de bouw kan de druk in deze functie ook echt wel oplopen, zeker met de huidige levertijden, prijsstijgingen en personeelstekorten zijn de uitdagingen groot. Het is dan ook bijna niet te voorkomen dat er tijdens de bouw problemen/uitdagingen ontstaan. Als uitvoerder moet je hiermee om kunnen gaan, je laat je niet snel gek maken en bent flexibel in het vinden van oplossingen.

Kan je hier tegen en hou je van soms onverwachte uitdagingen techniek  dan is dit echt een leuke baan.

Weten wat de mogelijkheden zijn?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als Uitvoerder Bouw aan het werk te gaan of ben je uitvoerder en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.

VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.

Tot kijk