In dit artikel gaan we in op de functie van projectleider bouw. Wil jij projectleider bouw worden dan is dit artikel zeker interessant om te lezen. Niet alleen gaan we in op wat een projectleider bouw doet maar we vertellen je ook hoe je projectleider kan worden, wat de doorgroei mogelijkheden zijn en wat je als projectleider kan verdienen.
Gelijk weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier onze actuele vacatures.
Wil jij projectleider bouw worden of ben jij projectleider en denk je aan een overstap? Dit moet je weten?
Omdat de functietitels binnen de bouw niet zijn vastgelegd is niet elke projectleider bouw hetzelfde. Wij gaan hier nu in op de rol van de projectleider bouw binnen de aannemerij.
In hoofdlijnen ben je als projectleider bouw veelal verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van één of meerdere bouwprojecten. Als projectleider ben je al vroeg in het bouwproces betrokken, vaak adviseer je in de tender-, ontwikkelingsfase over de aanpak, planning en techniek. Daarnaast kijk je naar het technisch en financieel kunnen optimaliseren van het project zonder de kwaliteit en veiligheid uit het ook te verliezen.
Naarmate het project concreter wordt stuur je het bouwteam aan, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project kan het team bestaan uit werkvoorbereiders, uitvoerders, inkopers, financiële (project)administratie, enz..
Wij merken dat de projectleider bouw van vandaag geen hiërarchische manier van leidinggeven hanteert, je bent meer de coach van je team en vanuit die rol optimaliseer je de prestaties van de personen binnen je team. Als projectleider weet je dat jij alleen maar succesvol kunt zijn als je team dat is!
Hoe je projectleider bouw wordt?
Om projectleider bouw te worden heb je veelal een afgeronde hbo opleiding bouwkunde nodig. Daarnaast zien wij vaak dat je een aantal jaar werkervaring nodig hebt binnen de bouw, denk daarbij bijvoorbeeld aan een aantal jaar ervaring als werkvoorbereider bouw of uitvoerder.
Naast je mbo of hbo opleiding kan je via het HTI of de bob gericht opleidingen doen waarmee je jezelf inhoudelijk en persoonlijk nog verder kan ontwikkelen. Omdat de projectleider bouw ook echt de coach van het bouwteam is kan het absoluut geen kwaad om je ook op dit vlak te ontwikkelen door cursussen te doen mbt het coachen en motiveren van teams.
Wij bieden al onze professionals altijd opleidingsmogelijkheden aan en werken bijvoorbeeld samen met online trainingsplatform Goodhabitz.
Doorgroei mogelijkheden?
Mocht je uitgekeken raken op deze functie en een volgende stap willen maken dan zou je vanuit de functie van projectleider bouw bijvoorbeeld richting projectmanagement of directieniveau door kunnen groeien. Kies je ervoor om richting projectmanagement verder te groeien dan blijf je vaak wat meer betrokken bij de projecten. Kies je ervoor om stappen te maken richting een directiefunctie dan kies je er vaak echt voor om echt met het aansturen en coachen van teams bezig te zijn.
Doorgroeien is absoluut geen must, je kunt je als projectleider vastbijten in de mooiste projecten van Nederland. Alleen al hier samen met je team mee bezig mogen zijn is voor veel bouwkundigen een droom.
Wat verdient de bouwkundig projectleider?
Zoals hierboven al duidelijk werd verschilt de invulling van de functie behoorlijk per bedrijf, het is dan ook lastig om hier echt één antwoord op te geven maar we gaan een poging wagen.
Over het algemeen zien wij dat de projectleider bouw een salaris heeft tussen de €. 3500,- bruto p/mnd en de €. 6500,- bruto per maand. Echter wij zien ook uitschieters daarboven. Ook zien wij starters die als assistent projectleider worden gekoppeld aan een senior, het salaris voor een assistent projectleider ligt veelal tussen de 3000 a 3500 bruto per maand.
Als projectleider bouw binnen de aannemerij val je onder de UTA-CAO hierin zijn oa. zaken als salaris, aantal vakantiedagen, vakantiegeld en aantal ATV dagen vastgelegd. Ga je als bouwkundig projectleider via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij.
Werk je via VitalSelect binnen de aannemerij dan bouw je trouwens ook je pensioen gewoon op bij BPF pensioenfonds, het pensioen fonds voor de bouw. Goed geregeld dus!
Weten wat de mogelijkheden zijn?
Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als projectleider bouw aan het werk te gaan of ben je projectleider en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.
VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.
Tot kijk