Bouwvak 2023

Weten wanneer de bouwvak 2023 is? In dit artikel vindt je de bouwvak periode per regio in Nederland terug. Tevens vind je een korte toelichting op wat de bouwvak nou eigenlijk is.

  • Bouwvak 2023 Noord Nederland duurt van 7-8-2023 tot en met 25-8-2023 in week 32 t/m 34.
  • Bouwvak 2023 Midden Nederland duurt van 24-7-2023 tot en met 11-8-2023 in week 30 t/m 32.
  • Bouwvak 2023 Zuid Nederland duurt van 31-7-2023 tot en met 18-8-2023 in week 31 t/m 33.

bron: VakantiedagenNederland

Bouwvak, wat is dat nou eigenlijk

Allereerst de bouwvak is simpelweg bouwvakantie en dit is een periode in het zomerseizoen waarin de meeste bouw, en bouw gerelateerde bedrijven gesloten zijn. Vroeger was dit een verplichte sluiting waardoor elk bedrijf binnen de bouw gelijktijdig gesloten was. De achterliggende gedachte was dat alle bouwvakkers hun vakantiebonnen gelijktijdig inleverde. Het idee was dat er op deze manier gemakkelijk gecontroleerd kon worden of er niet stiekem toch gewerkt werd.
Het systeem met de vakantiebonnen bleek echter fraude gevoelig waardoor dit binnen de bouw is losgelaten.

Tegenwoordig, om precies te zijn vanaf 1981, is ook de verplichte bouwvak losgelaten en mogen bedrijven zelf bepalen of ze in deze periode dicht gaan. Toch zien wij dat veel bedrijven in deze periode echt dicht gaan, of in deze periode op halve kracht werken. Waarom? Allereerst omdat de bouwvakantie vaak samen valt met de schoolvakanties dus voor een gedeelte van de werknemers is het logisch om dan vrij te nemen.
Daarnaast is het prettig om te weten dat er in die periode overal wat minder druk op staat, het is immers druk zat voor iedereen dus even een gezamenlijk een tandje terug kan geen kwaad.

Hoe dan ook, of je nou in de bouwvak of daarbuiten om vrij neem neem iig vrij, maak tijd om op te laden. Het is voor velen van ons echt weer een hectisch jaar geweest dus even afstand nemen van alles is belangrijk!

Heb je hier vragen over of wil je gewoon eens met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.