BIM, wat is dat?

BIM betekent Bouw Informatie Model of op zijn Engels Building Information Model. Onze professionals werken vaak in een BIM omgeving maar wat is dat nou eigenlijk? In dit artikel leggen we je graag meer uit over dit model. Heb je vragen? Neem dan hier contact met ons op, we helpen je graag verder.

Wat is BIM

BIM is een digitaal 3D model van een bestaand of nieuw project / constructie. Het model is een zeer detaillistisch 3D model welke niet alleen een realistisch beeld geeft van het te bouwen project maar tevens alle informatie over de verschillende bouwdelen kan dragen.
Dus naast geometrie en positie van de verschillende bouwdelen kan er meer informatie aan de bouwdelen worden toegevoegd. Denk daarbij aan informatie als:

  • Bouwmateriaal
  • Kosten
  • Afmetingen
  • Producent
  • Levensverwachting
  • Garantie
  • Enz…

Wat is het voordeel van BIM

De verschillende bouwdelen in het BIM model zijn “intelligent” waardoor deze weten wat hun positie tov van elkaar is. Zo kan je tijdens het ontwerpproces de zogenoemde “clashes” oftewel botsingen van verschillende bouwdelen uit het model halen. Deze clashes zijn punten waar bouwdelen elkaar bijvoorbeeld in de weg zitten of waar het fout gaat in het ontwerp. Denk aan een sparing dwars door een dragend constructief deel of een afvoerleiding dwars door een elektraleiding.
Je kan dus in de ontwerpfase eventuele problemen tijdens de uitvoering voor zijn. Daarmee kan je dus efficiënter werken en kunnen de faalkosten omlaag worden gebracht.

BIM in de beheerfase

Een ander groot voordeel is dat het model ook in de beheerfase van een gebouw grip kan geven. Dit kan door de verschillende bouwdelen in het model al (beheers) informatie mee te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over de levensverwachting, producent en garantie op het bouwdeel/onderdeel. Zo kan je tijdens het onderhoud makkelijk zien welk deel wanneer vervangen moet worden. Of als er een bouwdeel niet goed functioneert kan je gemakkelijk achterhalen wie de producent is en wat de garantievoorwaarden zijn, daarnaast kan je met één druk op de knop zien of het betreffende onderdeel op meer plekken in het project is gebruikt.

Meer weten of contact met ons?

Meer weten over? Kijk dan bijvoorbeeld naar onze toelichting op de functie van BIM modeleur of check bij onze vacatures of wij een mooie plek voor je hebben.
Wil je meer over ons weten of het je vragen? Neem dan hier contact met ons op.