BIM Engineer

De BIM Engineer oftewel de Building Information Model Engineer wat doet die eigenlijk precies, wat verdient deze persoon en hoe kan je dit worden?
In dit artikel gaan we jou antwoord proberen te geven op deze vragen echter wellicht heb je vragen die wij niet hebben kunnen beantwoorden in dit artikel. Neem dan hier contact met ons op, we helpen je graag verder.

Wat doe je als BIM Engineer?

Om te weten wat een BIM Engineer doet is het eerst goed om te weten wat BIM eigenlijk precies is. Weet je dit al? Lees dan rustig verder. Weet je dit nog niet? Lees dat eerst ons artikel “BIM, wat is dat?”

Goed, dan nu verder over de BIM Engineer. De BIM Engineer is in een project verantwoordelijk voor het ontwerpen en berekenen van de technische installaties. Daarnaast is hij/zij vaak verantwoordelijk de voortgangsbewaking van het  ontwerp en het engineering proces. Je bent tevens de vaak de coördinator naar alle betrokken partners in het project en zorgt dat het model gevuld wordt met de juiste gegevens. Tijdens de besprekingen neem jij vaak de coördinatie op je en stem je alles af tussen de verschillende partijen.
Overigens is het grote voordeel van BIM dat iedereen in hetzelfde model werkt. Dit betekent dat als de constructeur wijzigingen doorvoert dit gelijk voor alle andere partijen in het model zichtbaar is. Je hoeft dus niet alle wijzigingen met iedereen te bespreken echter krijg je bijvoorbeeld te maken met clashes in het systeem dan zoek je samen met de teamleden naar oplossingen.

Hoe je BIM Engineer wordt?

Wil jij BIM Engineer worden dan is het veelal nodig om een stevige technische achtergrond te hebben. Denk aan een studie bouwkunde, elektrotechniek, werktuigbouwkunde of installatietechniek bij voorkeur op hbo niveau. Naast de studie dien je gedegen kennis te hebben van programma’s als; RevitSolibri, AutoCad, Open BIM, enz..
De meeste BIM Engineers die wij kennen zijn echt intrinsiek gedreven om te weten wat er allemaal mogelijk is. Vaak zijn ze los van hun werk enorm geïnteresseerd in alle nieuwe ontwikkelingen en technieken op de markt. Handig want juist in deze functie kan kennis van nieuwe technieken het proces alleen maar verder optimaliseren.

Werk je bij VitalSelect dan weet je zeker dat je altijd toegang hebt tot opleidingen en cursussen zo werken wij bijvoorbeeld samen met online trainingsplatform Goodhabitz om onze professionals constant te ondersteunen in hun leerbehoefte.

Wat verdient BIM Engineer?

Over het algemeen zien wij dat de BIM Engineer een salaris heeft van tussen de €. 2.550,- bruto p/mnd en de €. 4.350,- bruto per maand. Uiteraard komen daar de emolumenten als vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen, reiskosten, enz.. nog bij. 
Ga je als BIM Engineer via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij. Goed geregeld dus!

Weten wat de mogelijkheden zijn?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als BIM engineer aan het werk te gaan of ben je momenteel BIM Engineer en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.
VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.

Tot kijk