Teamwork makes the dream work!

Die jonkies komen net kijken, ze moeten gewoon luisteren want ik heb de ervaring…”

“Ik word enorm beperkt, ik kan en wil zoveel meer doen…als ik toch de kans zou krijgen”

Gedachten van twee teamleden die binnen hetzelfde bedrijf werken, één is de ervaren senior en de ander heeft zijn diploma gehaald en is net een jaar aan het werk. Het is denk ik wel duidelijk wie wat denkt.

Het is de praktijk, wij komen het nog steeds tegen en het is niet heel vreemd. Want natuurlijk is het verstandig om een divers team te hebben waarin zowel senioren als junioren zitten echter in de praktijk kan dit nog wel eens voor spanningen en misverstanden zorgen.
Hoe doe je dat dan, het managen en motiveren van een divers team? Vijf tips om het beste uit jong talent te halen;

Wat geeft jong talent voldoening? 

Vraag jong talent wat hen drijft en wat hen voldoening geeft in een project of functie: met andere woorden help ze hun doel te vinden. Breng dit regelmatig ter sprake en maak hen verantwoordelijk voor de zingeving binnen hun eigen werk.

Leg de focus op resultaten

Stop met voorschrijven hoe, wanneer en waar jonge medewerkers aan moeten voldoen. Maak in plaats daarvan heldere afspraken over de vereiste resultaten en geef ze vervolgens zelf de ruimte om te bepalen hoe ze die resultaten willen gaan behalen.

Teamwork

Maak de jonge medewerkers verantwoordelijk voor het organiseren van leuke evenementen, bijvoorbeeld teamuitjes. Het dichterbij brengen van mensen en het versterken van de teamspirit zijn voor jongeren belangrijke onderwerpen die betekenis geven aan hun werk.

Help jong talent te presteren 

Jongeren willen ‘piekmomenten’ ervaren of beter gezegd op de toppen van hun kunnen presteren, met de euforie die daarmee gepaard gaat. Een goed persoonlijk ontwikkelplan helpt hen hun talenten optimaal te ontwikkelen en benutten.

Gezamenlijk doel

Echt teamwork ontstaat door een groep medewerkers op een gezamenlijk doel te laten richten. Betrek jonge medewerkers bijvoorbeeld bij het formuleren van de missie van het bedrijf of het aanscherpen van de reeds bestaande missie.

Conclusie

Nu lijkt het bijna of wij ervoor pleiten dat de ervaren garde zich compleet aan gaat passen aan de behoefte van jonge teamleden. Nee dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, het is juist ontzettend waardevol om de ervaring van de senior te waarderen en te benutten. Maar wil je echt verder komen dan geldt toch wel heel vaak de uitspraak;

“there is no I in team”