5 sollicitatietips voor technisch professionals

Wat voor technisch professional je ook bent – ervaren of starter, introvert of extravert – een sollicitatiegesprek neem je altijd serieus. Jouw cv hebben ze gezien, dat zit wel goed. Het gesprek zelf is dus vooral een momentopname met als doel een eerste indruk van elkaar te krijgen en om meer op inhoud in te kunnen gaan. Hoe cliché het ook klinkt: je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Pak die kans!

1: goede voorbereiding, halve werk

Als goed opgeleide technisch professional weet je je ongetwijfeld goed voor te bereiden op een gesprek. Je leest je in in het bedrijf, bekijkt welke projecten ze onder handen hebben en probeert al een idee van het team te krijgen door hun LinkedIn-profielen te bekijken. Daarnaast heb je ongetwijfeld nagedacht over jouw meerwaarde voor het bedrijf, kun je jouw kennis en vaardigheden koppelen aan wat de opdrachtgever vraagt en heb je voor jezelf vragen geformuleerd die je wilt stellen. Omdat ik tóch denk dat alle extra hulp mooi is meegenomen, geef ik graag nog wat extra tips!

2: eerste indruk telt

Er wordt wel eens beweerd dat de eerste paar seconden allesbepalend zijn. Het moment dat je elkaar de hand schudt, elkaar in de ogen kijkt en observeert hoe de ander eruit ziet en overkomt. Het klinkt als een open deur en toch wil ik nog even benadrukken dat representativiteit, een goede handdruk en een open houding écht belangrijk zijn!

3: straal openheid en zelfvertrouwen uit

Voor de introverte technici onder ons is de volgende tip het meest bruikbaar: kijk je gesprekspartners recht in de ogen en houd je armen ontspannen op je schoot of losjes op tafel. Wanneer je in gesprek gaat met meerdere personen, zorg dan dat je met iedereen contact houdt.

4: het is geen quiz, denk na over je antwoorden

Er wordt wel eens gedacht dat snel antwoorden in je voordeel werkt. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Vraag door als je iets niet begrijpt en denk gerust even na als de vraag moeilijk of lastig is. Je laat hiermee zien dat je niet ‘zomaar’ iets roept en je geeft vaak een beter doordacht antwoord.

5: complimenten en tips

De vraag over goede en slechte eigenschappen blijken de meeste professionals toch lastig te vinden. Ik heb een goede tip die helpt hier anders mee om te gaan. Geef aan over welke zaken je regelmatig complimenten ontvangt en welke tips je meekrijgt van collega’s. Zo geef je een meer positieve wending aan de vraag en het maakt je antwoord tegelijkertijd heel concreet.

Als je als technisch professional van VitalSelect op gesprek mag bij een van onze opdrachtgevers, dan helpen wij je graag bij de voorbereiding op het gesprek. Naast dat we je uitgebreid informeren over de organisatie, het team en de vacature, lopen we de meest voorkomende sollicitatievragen met je door. Wij vinden het net zo belangrijk als onze technisch professionals om goed beslagen ten ijs te komen.

Succes met solliciteren!