Engineer Installatietechniek e/w?

De Engineer Installatietechniek is een echte techneut die van (ontwerp) uitdagingen houdt. Als engineer installatietechniek wordt je technisch constant uitgedaagd, jij houdt je namelijk bezig met het ontwerpen, voorbereiden en verbeteren van gebouw gebonden installaties. Afhankelijk van je opleiding, kennis en interesses doe je dit voor elektrotechnische installaties en/of werktuigbouwkundige installaties.

Gelijk weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier onze actuele vacatures.

Ben jij op zoek naar een technische uitdagende baan binnen de installatietechniek?

Dan kan dit echt een leuke baan zijn, zeg nou zelf het ontwerpen van een volledig nieuwe technische installatie voor een nieuwe woontoren hartje Amsterdam die volledig energie neutraal moet zijn. In deze job kan het zo maar zijn dat dit de vragen zijn die op jouw bureau komen. De opdrachtgever wil graag een comfortabel, duurzaam gebouw welke vol zit met de nieuwste technische gadgets.
Een mooi voorbeeld is het AFAS theater waar professionals van VitalSelect bij betrokken zijn geweest. In dit project zijn de nieuwste technieken gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een dansvloer die energie opwekt. Leuk natuurlijk maar hoe ga je ervoor zorgen dat een dergelijk systeem wordt aangesloten op de bestaande installaties in het gebouw en hoe zorg je ervoor dat dit probleemloos blijft werken? Als engineer kan het zomaar zijn dat je met dit soort vragen aan de slag mag.
Gaaf toch!!

Hoe je Engineer Installatietechniek wordt?

Om engineer installatietechniek te worden is het van belang dat je minimaal een technische opleiding op Mbo maar bij voorkeur op Hbo niveau hebt afgerond. Afhankelijk van je interesse kan dit bijvoorbeeld in de richting; elektrotechniek, besturingstechniek of werktuigbouwkunde zijn. Op het Hbo is de opleiding Engineering, Design and Innovation bijvoorbeeld een erg interessante studie.
Verder is het zaak dat je beschikt over stevig technisch inzicht, je begrijpt snel hoe installaties en gebouwen in elkaar zitten en doorziet technische constructies snel. Omdat je in deze functie vaak in bouwteams werkt is het prettig als je communicatief sterk bent en je vaak technische verhaal goed kan uitleggen aan iemand die wellicht niet zo technisch is.
Los van de opleidingen is het ook zaak om als engineer installatietechniek te blijven leren. Je kan bijvoorbeeld mooie cursussen en opleidingen volgen bij de TVVL, HTI-opleidingen en bij de BOB

Om jou te ondersteunen bieden wij verschillende studie mogelijkheden aan, dit doen wij uiteraard in overleg met jou en het programma is geheel afhankelijk van jouw leerbehoefte.

Doorgroei mogelijkheden?

Doorgroeien kan je als engineer installatietechniek zeker maar of je dat ook wil hangt helemaal van jouw interesses en ambities af. De functie biedt namelijk al zo veel uitdaging in de techniek dat wij ons echt kunnen voorstellen dat je echt geen volgende stap qua functie of verantwoordelijkheden hoeft te maken. Door constant met de meest uitdagende projecten bezig te zijn

Mocht je ook in functie verder willen groeien dan kan je bijvoorbeeld denken aan:

• Lead engineer installatietechniek
  • projectleider installatietechniek
  • projectmanager installatietechniek

Wat is het salaris van een engineer installatietechniek?

Uiteraard verdien je als starter minder dan een ervaren engineer en zal je salaris afhankelijk zijn van het type organisatie en jouw kennis.
Je kan er zo’n beetje vanuit gaan dat een startende Engineer Installatietechniek  een salaris van gemiddeld € 3.000- bruto per maand. Een senior engineer installatietechniek heeft een salaris van 4.650,- of meer bruto per maand.
Verder val je als engineer installatietechniek vaak onder de meta-elektro CAO hierin zijn oa. zaken als salaris, aantal vakantiedagen, vakantiegeld en aantal ATV dagen vastgelegd.

Ga je als engineer installatietechniek via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij.
Werk je via VitalSelect binnen de aannemerij dan bouw je trouwens ook gewoon pensioen op. Goed geregeld dus!

Is de rol van engineer installatietechniek de afgelopen tijd eigenlijk veranderd?

Duurzaamheid en circulariteit is iets wat steeds belangrijker wordt in de gebouwen van de toekomst. Hoe komt het gebouw dat jij ontwerpt tot leven, zonder dat het een nadelig effect heeft op het leven op aarde. Deze techniek ontwikkelt zich razendsnel en de klant van de toekomst zoekt juist hierin de meest interessante oplossing, die ook nog eens een optimaal resultaat levert. Daarnaast heb jij als engineer vaak te maken met een divers pallet aan gebruikers binnen 1 gebouw met alle hun eigen wensen. Dit zorgt ervoor dat een installatie nu maar ook in de toekomst voldoet aan de wensen van de gebruikers. Als engineer ben jij leidend in dit ontwerp en denk jij mee met de klant maar zeker ook de gebruikers.

Is het echt allemaal zo leuk dan?

Wij spreken bijna wekelijks met engineers installatietechniek en wat vaak opvalt is dat zij echt intrinsiek gedreven worden door hun enorme interesse voor de techniek. Het is voor ons vaak echt leuk om gesprekken met de engineers aan te gaan over hun vak. Dus op basis van die gesprekken zouden wij kunnen zeggen dat het echt allemaal leuk is.
Reden voor een engineer installatietechniek om een volgende stap te gaan maken heeft dan ook vaak met de techniek te maken. Wordt je als engineer te weinig technisch uitgedaagd dan kan het tijd worden om de horizon te verbreden. Verder kan de werkdruk best pittig zijn, je werkt als engineer vaak aan projecten en tja die hebben een deadline. Hier moet je uiteraard mee om kunnen gaan.

Weten wat de mogelijkheden zijn?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als engineer installatietechniek aan het werk te gaan of ben je engineer installatietechniek en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.

VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.

Tot kijk