Bouwkundig opzichter

In dit artikel gaan we in op de functie van Bouwkundig Opzichter. Wil jij opzichter worden dan is dit artikel wellicht interessant om te lezen.

Alert!! We zoeken momenteel opzichters!! Zo werven we momenteel een opzichter planmatig onderhoud voor woningstichting Intermaris, wil je meer weten neem hier contact met ons op.

Wil jij opzichter worden of ben jij opzichter en denk je aan een overstap? Dit moet je weten?

Laten we beginnen met de functie titel. Deze is nl. niet heilig we komen steeds vaker organisaties tegen waar de titel getransformeerd is naar bijvoorbeeld die van bouwkundig of technisch adviseur. Reden om de titel te veranderen is vaak tweeledig.
Door een tekort aan personeel probeert men met een andere titel een breder publiek aan te spreken echter ook is de functie de afgelopen jaren veranderd. De aannemer is steeds vaker niet alleen verantwoordelijk  voor de realisatie van een project maar ook echt verantwoordelijk voor het beheer. Door deze verschuiving in verantwoordelijkheden hoeft de opzichter niet altijd meer op detail alles te controleren. 

Blijven we toch even bij de rol van opzichter van zijn er vele smaken, ik noem er een paar op:

  • Opzichter nieuwbouw
  • Opzichter onderhoud/renovatie
  • Opzichter klachten/mutatie
  • Opzichter dagelijks onderhoud
  • Opzichter planmatig onderhoud

Afhankelijk van je specialisme, voorkeur en kennis kan je dus veel kanten op. Wil je meer weten? Bespreek met ons je wensen en wij geven graag advies over de mogelijkheden.

Wat doet een opzichter?

Volgens wikipedia vertegenwoordigt de opzichter de opdrachtgever op de bouwplaats.
Wat betekent dit in de praktijk? Jij bent verantwoordelijk voor het houden van dagelijks toezicht op de voortgang van de projecten. Dit zodat de opdrachtgever er op kan vertrouwen dat zijn of haar wensen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd binnen de afgesproken tijd en tegen de juiste prijs/kwaliteit.

In geval van nieuwbouw ben je vaak al in de voorbereidende of ontwerp fase betrokken en geef je advies over haalbaarheid, planning en techniek. Als ervaren opzichter weet je immers hoe het er in de praktijk aan toe gaat en kan je dus prima advies geven tijdens de ontwerpende fase. Je bewaakt die uitgangspunten tijdens de uitvoering en zorgt dat er uiteindelijk wordt opgeleverd waar voor betaald is.

Ben je opzichter klachten/mutatie dan ben je vooral betrokken bij het in kaart brengen van technische klachten van bewoners/huurders en los je deze waar mogelijk samen met de aannemer op. Bij mutaties zorg je ervoor dat de huurder die de woning verlaat de woning technisch goed achterlaat zodat deze weer verhuurd kan worden aan een volgende bewoner. Daarnaast zorg je ervoor dat de mutatie woning weer helemaal fris en up to date is zodat de nieuwe huurder er weer jaren plezier van heeft.

De opzichter planmatig onderhoud is betrokken bij het in kaart brengen, aanbesteden en toezicht houden op de uitvoering van planmatig onderhoud. Vaak is het planmatig onderhoud vastgelegd in een MJOP (Meerjaren Onderhouds Prognose of Planning) en vanuit deze MJOP controleer je of hetgeen wat geprognotiseerd is ook echt vervangen moet worden. Moet het worden vervangen dan zet je dit in gang en dat betekent het project in kaart brengen,

Hoe je bouwkundig opzichter wordt?

Om opzichter te worden heb je minimaal een afgeronde mbo opleiding bouwkunde nodig. Naast je mbo opleiding kan je via het hti of de bob gericht opleidingen doen waarmee je je inhoudelijk en persoonlijk verder kan ontwikkelen.
Je bent in deze functie vaak de schakel is tussen allerlei partijen en juiste communicatie dan erg belangrijk kunnen cursussen op gebied van communicatie of conflicthantering ook echt van toegevoegde waarde zijn.

Wij bieden onze professionals altijd opleidingsmogelijkheden, niet alleen krijgt iedere professional bij ons een opleidingsbudget maar wij werken bijvoorbeeld ook samen met online trainingsplatform Goodhabitz. Hiermee kunnen we je echt ook inhoudelijk verder helpen.

Wat verdient de bouwkundig opzichter?

Eerder schreef ik al dat er vele verschillende specialismes zijn en dus kan het salaris echt stevig verschillen per specialisme.  Over het algemeen zien wij dat de opzichter een salaris heeft tussen de €. 2.700,- bruto p/mnd en de €. 4.500,- bruto per maand.

Ga je via VitalSelect aan de slag dan hoef je overigens echt niet bang te zijn dat je arbeidsvoorwaarden afwijken. Wij werken namelijk conform de zgn. inlenersbeloning en dat betekent dat jij minstens net zoveel verdient als het eigen personeel van de inlenende partij.

Weten wat de mogelijkheden zijn?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als bouwkundig opzichter aan het werk te gaan of ben je projectleider en wil met ons praten over je ambities? Neem hier contact met ons op.

VitalSelect verbindt professionals binnen de bouw en de installatietechniek aan spraakmakende projecten. Naast die verbinding investeert VitalSelect proactief in de ontwikkeling van jou als professional door je bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te geven en je toegang te geven tot online leerplatform Goodhabitz.

Tot kijk