Ontmoet onze zeer gewaardeerde professional én Projectmanager: Thom Zaat!

Aanwinst voor menig opdrachtgever Thom (31) komt vrij op de arbeidsmarkt: “Je moet groot dromen!”

Ontmoet onze zeer gewaardeerde professional én Projectmanager: Thom Zaat!

Thom ZaatThom is momenteel via onze organisatie ingezet als projectmanager bij een grote woningcorporatie in Amsterdam, waar hij trouwens een mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt. Door zijn stevige intrinsieke motivatie, het opleidingsbudget van VitalSelect én de betrokken VitalSelect-adviseur Eline, ontpopte Thom zich van inspecteur tot veelzijdig projectmanager. Ook zijn passie voor zowel circulair bouwen als maatschappelijke verantwoord ondernemen kwam tot uiting, want Thom heeft een bijzonder waardevol circulair pilotproject in gang gezet. Na bijna twee jaar ingezet te zijn op dit project komt Thom binnenkort beschikbaar binnen onze organisatie en kan Thom worden ingezet op een nieuw project.

Hoe ben je terechtgekomen bij VitalSelect?

“Bij een vorige werkgever kwam ik in 2018 via een collega te weten over VitalSelect. Eline werd mijn aanspreekpunt en tijdens een uitgebreide kennismaking informeerde zij naar mijn achtergrond en interesses voordat zij opdrachtgevers informeerde over mijn profiel. Eline is bijzonder betrokken en was ook aanwezig bij mijn kennismaking met de relaties van VitalSelect. Na een aantal gesprekken ben ik ingezet bij een woningcorporatie te Amsterdam. Hier ben ik momenteel projectmanager en richt ik mij samen met een intern team op de opgave om het bestaande vastgoed van deze corporatie te verduurzamen.

Na een half jaar tijd groeide jij van inspecteur door naar projectmanager op dit verduurzaming project. Vertel! 

“Toen ik bij VitalSelect begon, inspecteerde ik woningen en verwerkte ik diverse gegevens om data van energielabels te actualiseren Vervolgens verwerkte ik die data in een informatie-overzicht. Deze data werd vervolgens door het projectmanagement gebruikt om te beslissen welke woningen verduurzaamd zouden worden. Een half jaar later kreeg ik vervolgens de kans om zelf projectmanager te worden, een kans die ik uiteraard heb aangegrepen!

Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor de projectbeheersingsaspecten van een bouwproject. Je laat divers technisch onderzoek doen naar de woningen. Deels op basis hiervan neem je naast de verduurzamingsmaatregelen aspecten mee zoals asbest, brandveiligheidsmaatregelen, flora& fauna, omgevingsvergunning, planmatig onderhoud en renovatieankers. Tijdens de projecten heb je contact met de aannemer, diverse onderzoeksbureaus en collega's van verschillende afdelingen. 

In het voortraject schrijf je een haalbaarheidsplan (projectplan) voor het verduurzamen van tientallen woningen. In dit plan presenteer je verschillende verbeterscenario's met hun investeringsbedragen en je adviseert één van de verbeterscenario's. Vervolgens rapporteer je aan welke beoogde investeringsbegroting, planning en kwaliteit (energielabels woningen) het projectplan ten grondslag ligt. Na goedkeuring van het projectplan kom je in de fase richting het uitvoeringsbesluit. Bij het vrijkomen van een proefwoning (lege woning) ga je in samenwerking met de aannemer de maatregelen uitvoeren en stel je de begroting, planning en kwaliteit bij. In het faseverslag van het uitvoeringsbesluit rapporteer je alle afwijkingen ten opzichte van het projectplan.

Na goedkeuring van het uitvoeringsbesluit heb je de fasen draagvlaktraject (70% van de bewoners moet instemmen), voorbereiding bouw en bouw. In deze fasen heb je intensief contact met je collega's van de bewonersbegeleiding (bewonerscommunicatie voor draagvlak) en de directievoering (uitvoering), die dan meer ‘in the lead’ zijn.       
Een voorbeeld hiervan is het project NES aan de Amstel in Amstelveen waar ik een gewijzigd uitvoeringsbesluit heb geschreven ten opzichte van het ontwerpbesluit vanwege gewijzigde kwaliteitsuitgangspunten en uitgebreide inzichten in asbestsanering.

Naast je functie als projectmanager zette je in 2019 op eigen initiatief een project over flora en fauna op. Wat moet ik me bij jouw pilotproject voorstellen?

Project Thom Zaat“Voor elk bouwproject moet ecologisch onderzoek worden verricht. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten moeten er ecologische maatregelen worden getroffen. Nadat een ecoloog mij vertelde dat vogels beter gedijen in geurloze tijdelijke nestkasten voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen, kreeg ik het idee om gebruikt hout van oude woningen hiervoor te gebruiken. Vanaf eind 2019 heb ik onderzocht welke collega’s hout beschikbaar hadden in hun projecten en welke marktpartijen die vogelhuisjes konden maken. Dit resulteerde in het bouwen van 100 nestkasten uit 2 begane grondvloeren. Eind 2020 zijn de eerste circulaire nestkasten opgehangen.

Het idee is overigens dat de nestkasten op sociale werkplaatsen zelf gemaakt kunnen. Hiermee wordt lokale werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking, wat mijn pilot tevens tot een sociaal project heeft gemaakt.

Hoe zie jij de meerwaarde van VitalSelect in jouw proces?

“Allereerst is VitalSelect het bedrijf dat mij op mijn huidige project heeft ingezet en daar ben ik dankbaar voor. Zonder hun inzet en netwerk had ik hier niet gezeten en had ik deze kans niet direct gekregen. Eline is als mijn adviseur gedurende de gehele aanstelling betrokken gebleken. Ze was aanwezig bij mijn eerste kennismakingen, vraagt geregeld of ik het naar mijn zin heb en is op bevlogen wijze betrokken bij mijn ontwikkeling. Ik ben nu toe aan een nieuwe uitdaging en VitalSelect toont ook hier haar meerwaarde weer door haar netwerk wederom in te schakelen. Bij VitalSelect heb ik trouwens een vast contract, dus zij bieden mij vastigheid. Bovendien heb ik door het opleidingsbudget van VitalSelect een cursus Prince2 Foundation kunnen volgen en ben ik voornemens om de Prince2 Practioner Training te volgen. VitalSelect stimuleert mij in mijn ontwikkeling en biedt de juiste tools om hiertoe te komen.”

Welke kwaliteiten neem jij mee naar een andere organisatie?

“Ik ben een bevlogen, enthousiaste en leergierige jongen. Ik ga analytisch te werk, wil alles goed voor elkaar hebben en tot in de puntjes uitzoeken. Vanuit mijn innovatievermogen en creativiteit ga ik op zoek naar een efficiëntie slag en een andere manier om dingen aan te pakken. In mijn pilotproject zie je bijvoorbeeld dat ik creatief ben in mijn handelen, en dit graag tot uiting breng in mijn werk. Per februari hoop ik aan de slag te kunnen bij een organisatie die mijn ontwikkeling stimuleert en een gemotiveerde kracht kan gebruiken!”

Ben jij enthousiast geworden naar de mogelijkheden die VitalSelect biedt óf kan jij Thom uitstekend in jouw organisatie gebruiken, schroom dan niet contact op te nemen!