De 3 voordelen van een kennisnetwerk (en zakendoen valt daar niet onder!)

Netwerken wordt nog wel eens ten onrechte één-op-één vergeleken met jezelf verkopen en zakendoen. Bij een kennisnetwerk ligt daar zeker niet de nadruk op. Zakendoen is hooguit een leuke bonus. Een kennisnetwerk heeft juist vele andere voordelen.

Zelf ben ik naast ondernemer/eigenaar van VitalSelect sinds enige tijd voorzitter van het kennisnetwerk de Lighthouse Club, departement Noordzeekanaal. De Lighthouse CLub Nederland (LHC) is een netwerkclub voor management professionals in de bouw & vastgoed gericht op kennisdeling. Het voorzitterschap is een dankbare en leuke taak die mij veel energie en voldoening geeft. Hetgeen mij zo aanspreekt is dat je er niet naar toe gaat om meteen zaken te doen; dat is absoluut geen doel.

Weten wat er in de regio speelt

Het grote voordeel van een club als de LHC met regionale vestigingen, is dat je feeling houdt met je eigen werkgebied. De club vormt een afspiegeling van de markt waarin VitalSelect actief is. Hoe klein Nederland ook is, er zijn wel degelijk culturele en economische verschillen merkbaar tussen bijvoorbeeld west- en oost Nederland. Iedereen die zijn vak goed wil uitoefenen, wil deze feeling met de regio graag hebben. Aansluiten bij een regionaal kennisnetwerk is dan zeker een slimme zet. Zo bestaat de bijeenkomst van LHC Noordzeekanaal vrijwel elke maand uit een projectbezoek in de regio; heel leuk om zo te ervaren wat er gebeurt in de bouw in je eigen omgeving!

Ontwikkeling vakkennis

Kennis hebben is macht, kennis delen is kracht. Voor mij is het kennis delen tussen gelijkgestemden de belangrijkste reden geweest om me aan te sluiten bij LHC. Die kennis kan bijvoorbeeld bijdragen aan het vinden van vakgerelateerde oplossingen in de eigen dagelijkse praktijk. Zo hebben wij een programma opgezet voor high potentials & startups. De markt is enorm in beweging en als netwerkclub willen we absoluut geen old-boys-netwerk worden. We willen leren wat high potentials vernieuwend maakt en hopen dat ze ons meenemen in hun belevingswereld. Zo blijft het netwerk up-to-date op het vlak van innovatieve technieken. Daarnaast is er een schat aan ervaring binnen het netwerk waar ook deze startups weer enorm van kunnen profiteren. Ze hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Met de kennisdeling dragen we niet alleen bij aan individuele ontwikkeling, maar eigenlijk aan de ontwikkeling van de gehele bouwkolom.

Duurzame relaties gericht op inhoud

Last but not least is dat je met een kennisnetwerk bijdraagt aan duurzame relaties gericht op inhoud. Ik ben van mening dat dit komt, juíst omdat zakendoen geen doel is. Dit voordeel maakt dat de LHC zo bij VitalSelect past. Het is namelijk precies waar wij voor staan. Ons werk is meer dan alleen de juiste match creëren; het gaat om elkaar echt kennen, meerwaarde bieden en om duurzame relaties. En op de lange termijn levert dat veel meer op dan direct zakendoen.

Gerben Bakker, partner/adviseur Bouw & Vastgoed bij VitalSelect

PS: ook deel uitmaken van een netwerk van professionals? Je kunt je als professional of opdrachtgever ook altijd bij VitalSelect aansluiten!